Fotograf pris? Vad kostar en fotograf?

DET KORTA SVARET


1500 kr per timme. Exklusive moms.

Detta arvode har senaste åren varit normen för många och härstammar från Svenska Fotografers Förbund https://www.sfoto.se/vad-kostar-en-bild/

Därmed inte sagt att detta arvode gäller för alla fotografer eller för alla uppdrag. Ofta kan man som kund räkna med att få rabatt för större projekt eller för återkommande fotojobb.

Oavsett budget är det viktigaste att ni som kund är nöjd med de bilder ni får för era pengar. Jobbar man med en fotograf som är effektiv, noggrann och snabb kan man få väldigt mycket värde för pengarna.

DET LÅNGA SVARET


Vissa bilder är gratis, andra är väldigt dyra. Det beror såklart helt och hållet på behovet från kunden. Men eftersom vi befinner oss på en professionell fotografs hemsida kan vi lägga gratis amatörbilder åt sidan och fokusera på riktigt bra bilder.

Vissa bilder är “enkla” att ta, bra ljus och motiv som är statiska eller åtminstone befinner sig på plats under en given tid.

Andra bilder är med avancerade. Kanske behövs ljussättning, väderskydd eller annan specialutrustning? Behövs personal i form av modeller, smink eller assistenter? I vissa fall krävs speciella kameror för att hantera action, mörker eller andra omständigheter.

I dagsläget efterfrågas ofta stillbilder i kombination med rörligt material. Vissa fotografer gör båda delar men i vissa fall kan foto och film delas upp mellan olika fotografer.

Kostnaden för en fotograf kan skilja en hel del. Det bästa man kan göra som beställare är att jobba med en fotograf man kan lita på. Någon som levererar bra bilder till en kostnad som ni som kund är nöjd med!